RobIGOR, lego mobil java robot

Fazekas Igor RobIGOR Blogja

Szia! Fazekas Igor vagyok és ma, 2010. szeptember 20-án hétfőn, elhatároztam, hogy megépítek egy spéci felderítő robotot! A tervemet a robotok és magam után RobIGOR-nak kereszteltem el. A fejlesztéssel kapcsolatos élményeimet pedig itt, ezen a blogon fogom megosztani veletek.

[ Vissza a kezdő Blogra ][ A következő Blog bejegyzésre ]


2010. szeptember 20, hétfő, 14:30 00 : Tisztára zsong a fejem! Most lett vége a Szimulszámórának, előtte meg Hardver szakkörön voltam. Most itt ülök a könyvtár olvasójában, ide szoktam átjönni a szünetekben, mert szemben a korábbi iskolámban, itt a könyvtárban spéci játékok is vannak! Szóval azt azért be kell ismernem, hogy jó hely ez a Nagyatom. Igazság szerint már megszoktam itt, ebben az új városban és benne az új iskolámban: a nagyatomi Könyves Kálmán Általános Iskola és Gimnáziumban. A haverok is jók, ráadásul olyan dolgokat tanulunk, amikről mások nem is álmodnak. Itt van pédául az előző két óra: Szimulszámból (ha még nem írtam volna: Szimulációs számítások tantárgy) például a hangyák mozgását és viselkedését utánzó programokat futtatunk, Hardveren meg igazi műhangyákat rakunk össze. Vagy vegyük például, milyen játékok vannak itt az olvasóteremben? Van pár doboz Lego Mindstorms Robotics Invention System, kiegészítőkkel, miegymás. Ez adta az ötletet, hogy építsek robotot, egy spéci felderítő robotot, egy olyan robotot, ami képes lenne működni akár egy másik bolygón is! Az órákon Javanyelven programozunk legtöbbször, szerintem a hangya mozgását vezérlő programból pár részt át tudnék alakítani, hogy a Lego robotomat vezérelje majd... KelepL(ha még nem írtam volna: Kelep László, ő az egyik számtek tanárunk) biztosan segítene!
Ma szerencsére nincs több órám és a házim is kész van már, lássuk hát azt a hatalmas Lego dobozt! A dolog nem triviális (ahogy KelepL szokta mondani: nem triviális, azaz nem egyszerű), nem triviális. Meg is győztem magam, hogy nem egy saját robottal kezdek rögtön, hanem összerakom a doksi robotjait, így könnyebb lesz és közben beletanulok az építésbe. Szóval fogtam a dobozból a Constructopedia
TM nevű doksit és fellapoztam. A Roverbot típusú robotot választottam ki, ezt építem meg elsőnek!
Lego Mindstorms


Lego MindstormsTM
Robotics Invention SystemTMMásfél óra múlva, 16:07 00
: Nagyon jó a Constructopedia doksi, a Roverbot megépítését három részre bontja. Az első a lánctalpak (The Tracks), a második a test (The Driving Base), a harmadik az ütköző (The Single Bumper). A részeket külön nem fotóztam le, mert a Constructopediában nagyon jók a képek. A doksi lépésről lépésre vezet: először le van rajzolva, hogy milyen elemek kellenek egy kis rész összerakásához, aztán az összerakás módja. Én a testtel kezdtem, majd a két lánctalpat csináltam meg, majd végül az ütközőt. Aztán összeillesztettem a három nagy részt, ezeket a fotókat készítettem:
16:38 00 : OK., elkezdtem telepíteni a szoftvert a noteszgépemre, a telepítőprogram ki is akarta építeni a kapcsolatot az RCX-el (ha még nem írtam volna: ez az a nagy sárga, programozható Lego brick, azaz Lego elem, ami a képeken is jól látszik. Ez lesz a robot agya, egyébként ez egy mikroprocesszor). Szóval ment volna az install, de az RCX-et nem tudtam bekapcsolni, mert nem voltak benne elemek. Szerencsére a olvasótermes könyvtáros néni tudott adni 6 db megfelelő AA/LR6 ceruzaelemet, de közben hívtak a többiek, hogy menjek a szokásás helyre, mert akció van! A telepítést már úgyis megszakítottam, akkor indulok is, majd folytatom újra, a program szerint majd a Main menü (Főmenü) / Settings (Beállítások) alatt tudom a kapcsolatot beállítani. Sziasztok, percek múlva indulnom kell a szokásos, titkos találkozóhelyre!

[ Vissza a kezdő Blogra ][ A következő Blog bejegyzésre ]
Honnan lehet ismerős RobIGOR?

Ez az (ő az) a mobil robot egység, akit a "Kolombusz 1492" hadműveleti kódú felderítő repüléskor a gyerekek az Epkedve humane homoe világon "felejtettek"!? RobIGOR mért meg és továbbított a Földre minden  adatot, amit az ismeretlen hordáról megtudtunk.

Ha érdekelnek a részletek, akkor azokat a Jávácska portálon, a Fantasztikus Programozás című sci-fi tankönyvben olvashatod el. Mailezhetünk is, ha csatlakozol a Jávácska levelezési listához. Ezt ugyancsak a portálon teheted meg.

(A Blogban szereplő képeket a Lego MindstormsTM Robotics Invention SystemTM2.0-ről készítettem.)Köszönjük az EUROSMOBIL-nak, hogy rendelkezésünkre bocsátott egy RIS 2.0 csomagot.