Az I.
Jávácska Konferencia

Eredmények

Hivatalos meghívó
2004. február 26.
4010, Debrecen,
Egyetem tér 1.
Zeneműtár, I. emelet.

11.00 - 11.15
Jávácska bevezető előadás
Ea: Dr. Virágos Márta
11.20 - 11.35
A Fantasztikus Programozás (ppt, 806.400 bájt)
Ea: Bátfai Norbert
11.40 - 11.55
A portál bemutatása (ppt, 2.668.554)
Ea: Bátfai Mária Erika
12.00 - 12.15
Szünet
12.15 - 12.30
Szakköri anyagok (ppt, 1.069.568 bájt)
Ea: Bátfai Norbert
12.35 - 12.50
Feladatok az olvasóteremben
Ea: Orvos Edina
12.55 - 13.10
Iránymutatás szakkörvezetőknek
Ea: Ágoston Tamás
13.15 - 13.30
Használati statisztikák (ppt, 249.344 bájt)
Ea: Bátfai Norbert
13.35 - 14.00
A Jávácska programok (mobilos, PC-s, internetes) géptermi bemutatása, kipróbálása.

Dél Keresztje Motorola V525 telcsin

Linkek:
Jávácska Portál
Pdf könyv
Szakkör anyagok

Megközelítés:

  • MÁV állomásról: villamossal 12 megálló ("Egyetemek"), leszállás után kissé jobbra látható egy tornyos épület toronyórával, az már a Folyóirat- és Zeneműtár
  • buszvégállomásról: sétáljunk fel a Csonkatemplomhoz, onnan villamossal 9 megálló az "Egyetemek"-ig...

I. Jávácska Konferencia - "Gyerekeknek és Tanáraiknak"
Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár
Debreceni Egyetem Informatikai Intézet

A konferencia védnöke: Dr. Nyékyné Gaizler Judit
nyeky@elte.hu


Célok

Az I. Jávácska Konferencia célja a Jávácska - Internet csak gyerekeknek kezdeményezés népszerűsítése, bemutatása: mind az érdeklődő gyerekek, mind a reál tanárok körében.
A konferencia célja az érdeklődő informatika/matematika tanárok megszólítása, érdeklődésének felkeltése.


Fantasztikus programozás

Regisztráció
A konferencián a részvétel ingyenes!
(A regisztrációk beküldésének határideje február 24.)

Név:
Email:
A következő információkat nem kötelező megadnia, de természetesen mi szivesen vesszük, ha mégis megteszi. Az utolsó két adatcsoportot, mint visszacsatolást értelmezzük, a megelőzőeket pedig maximum arra használjuk fel, hogy a konferencia kapcsán esetlegesen kapcsolatba lépjünk Önnel.
Postai cím:
Intézmény, Iskola:
Beosztás:
Mobil szám:
Mi keltette fel leginkább az érdeklődését a projekt kapcsán?
A könyv
A szakköri anyagok
A portál
A mobil programok
Az internetes programok
A szimulációs programok
A matematikai programok

Esetleges rövid, előzetes véleménye a projektről:

Ha a regisztációját követő napon esetleg nem kapja meg kapcsolatfelvevő levelünket, akkor kérjük, hogy ezt jelezze az info@javacska.hu címen.

Információk

info@javacska.hu
06 70 313 3981

Jávácskáról röviden

Jelenleg az ifjúság informatikai nevelése szervezetten szinte kizárólag tanórák keretében történik. Csaknem behozhatatlan előnnyel rendelkeznek azok a gyerekek, akiknek családja számítógéppel, Internet előfizetéssel, mobiltelefonnal rendelkezik, s egyben ők azok, akiknek a tanórák kevés újdonságot adnak. Az iskolai rendszer mellett kívánatos egy egyéni ütemben használható, életkori sajátosságokat figyelembe vevő, mindenki számára elérhető informatikai oktatási forma, amely elsősorban a gyermekek számára ad lehetőséget az informatikai írástudás megszerzéséhez.

A Jávácska egy elektronikus, részben interaktív és on-line, multifunkcionális oktatási anyag, mely több korosztály számára készített, igen modern témájú ismeretterjesztő, oktató és egyben szórakoztató komplex - akár mobiltelefonról is elérhető - anyagokat, szolgáltatásokat foglal magába.

A Jávácska portál köré szerveződő közösség tagjai mesék és játékos gyakorlatok, kalandok közben, egyéni ütemben sajátíthatnak el elméleti és gyakorlati programozási alapokat, informatikai alapfogalmakat.

Megismerhetik az Internetes közösségek normáit és etikáját (a személytelen számítógép mögötti emberi kapcsolatokat) a portál segítségével.

A legmodernebb informatikai fogalmak mesékbe, kalandokba öntése, az informatikai rendszerek szabályainak játékos bemutatása új megközelítésétadja az informatika oktatásának.

Az írott anyag alappillére egy tizenegy éves kislány informatikai, helyenként természettudományos ismeretterjesztő naplóregénye: a Fantasztikus Programozás. E regény és Jávácska portál szakköri anyagai egymást kiegészítve, együtt alkotnak egy kerek, újszerű oktatási egységet.A Fantasztikus Programozásról
röviden


Sci-fi tartalom

Földi idő szerint 2009. december 4-én nagyon ritka esetet tártak az Univerzum Tanácsának rendkívüli ülése elé: a Tejútrendszer egyik spirálkarjának belső pereméről, a Nap nevezetű törpecsillag harmadik bolygójáról "igen értelmes" jeleket fogtak.

-- Ez lehetetlen esemény, mert a földi élet matematikailag még olyan nagyon fejletlen, hogy egyszerűen nem lehet képes a gondolkodásával "igen értelmes" jeleket kisugározni... -- vélekedtek így sokan a Tanácsban.

Ők lehetetlennek tartották, ám mégis bekövetkezett! A vizsgálat kimutatta, hogy a jelek fő
forrása egy 9 év körüli ikerpár. Az ikrek hihetetlen kalandokba gabalyodtak, mert sokszor amit elképzeltek, az valóra is vált! Hamarosan már "igen értelmes" ügynökök ezrei vigyázták titokban az ikrek minden lépését, mert a Tanács rájött, hogy ők lesznek az Univerzum nagy reménységei, akik képesek lesznek az "igen értelmes" világ matematikai ellentmondásait feloldani egy ellentmondásmentes elméletben...
A matematikai képzelőerő megugrását még három lánynál és kilenc fiúnál észlelték az "igen értelmes" tudósok...

De ez a könyv nem erről szól!
Hanem arról, hogy az "igen értelmes" közösség legjobb humanoid tanárai utaztak a Földre, hogy -- egyelőre titokban tartva -- elkezdjék a gyerekek tanítását, hogy immár az emberi civilizáció is jobbá válva, elfoglalhassa majd méltó helyét az "igen értelmes" közösség tagjai között. Tehát a könyv a tanulásról szól. Bemutatja, hogyan vált 14 földi gyerek az "igen értelmes" világ polgárává, csillaghajóssá, virtuóz informatikussá...  soroljam még?

Az "igen értelmes" tanárok álcázásul egy egész várost felépítettek. Ez a város Nagyatom, erről a kisvárosról mindenki azt hiszi azért jött létre, hogy kiszolgálja Magyarország első termonukleáris erőművét. A szülők itt, ebben a fúziós erőműben kaptak olyan mesés állásajánlatokat, amit természetesen nem tudtak visszautasítani...

A könyv az iskola első kilenc hetét mutatja be. A legizgalmasabb óra talán a Csillaghajózás. Ennek keretében a gyerekek a Kék Föld nevű csillaghordozóval egy idegen világra, az Epkedve.humane.homoe bolygóra is elutaznak. Bár ellenjavallt, de hőseink mégis összebarátkoznak az ottani gyerekekkel és amikor azok bajba kerülnek, azonnal a segítségükre sietnek. Aztán, jaj annak, aki olyanokkal akasztja össze a bajszát, akiknek csillaghajózó barátai vannak! De többet nem árulok el. Ha többet akarsz tudni, akkor olvass bele ebbe a könyvbe, az egyik főszereplő, Barát Virág naplójába!


Szakmai tartalom

Milyen programokkal találkozol majd a történet olvasása közben? A következőkkel:

Mobiltelefonos programok
Fraktálnagyító program
Vöröshangyák vezérlőprogramja
MIDI szintetizátor program
Titkosító program
Email küldő program
Web-robot program

Milyen informatikai fogalmakat, szakszavakat ismersz majd meg a történet elolvasása alatt? A következőket mindenképpen:
email, levelezési lista, nyilvános kulcsú kriptográfia
algoritmus, automata, Turing gép, gráf
OO, UML, osztály, objektum, öröklődés, Java, J2SE, J2ME,
TCP/IP, Internet, WWW
szerver-kliens, webszerver-webböngésző, web-robot
HTTP-HTML, WAP-WML
XML, SQL, adatbázis


További információk

info@javacska.hu
06 70 313 3981


Szervező bizottság

Elnök:
Dr. Virágos Márta

marta@clib.dote.hu
 Tag:
 Bátfai Mária Erika
ebatfai@lib.unideb.hu
 Tag:
 Bátfai Norbert
nbatfai@inf.unideb.hu

Előadók


Dr. Virágos Márta


Bátfai Mária Erika
Bátfai Mária Erika 1998-ban szerzett magyar-finn szakos tanári, majd 2000-ben informatikus könyvtárosi oklevelet a Debreceni Egyetemen.
Jelenleg a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Társadalomtudományi Könyvtárának munkatársa és az Eötvös Loránt Tudományegyetem Ph.D. hallgatója.
Bátfai Norberttel közös mobil-információtechnológiai cége második helyezést ért el 2004-ben a Motorola JavaJáték Versenyén.
Bátfai Norbert
Bátfai Norbert 1996-ban szerzett programozó matematikusi, majd 1998-ban kitüntetéses programtervező matamatikusi oklevelet a Debreceni Egyetemen. 1999-ben megnyerte a Java Szövetség Java Programozási Versenyét. Jelenleg a Debreceni Egyetem Informatikai Intézetének munkatársa, ahol Java technológiával kapcsolatos gyakorlatokat tart.
Orvos Edina
Orvos Edina 1999-ben szerzett informatikus könyvtárosi és matematika tanári oklevelet a Debreceni Egyetemen. Jelenleg a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájának könyvtárában dolgozik.
Ágoston Tamás
Ágoston Tamás 1998-ban szerzett matematika és informatika szakos tanári, majd 2002-ben programozó matematikus oklevelet a Debreceni Egyetemen. Jelenleg a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájában informatikát tanít és óraadó a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola informatika szakcsoportjánál.